top of page

SPORTEN VOLGENS JE CYCLUS

Bijgewerkt op: 12 apr.


Hormonale schommelingen kunnen tijdens de menstruatiecyclus een significante invloed kunnen hebben op de prestaties en het welzijn van vrouwen. Ook wanneer je hier niet door wordt belemmerd, is het goed om rekening te houden met je cyclus tijdens het sporten omdat hormonale veranderingen gedurende de menstruatiecyclus verschillende effecten kunnen hebben op je lichaam en prestaties. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is:
  1. Energielevels: Tijdens verschillende fasen van je cyclus kunnen je energieniveaus variëren als gevolg van schommelingen in hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Bijvoorbeeld, in de eerste helft van je cyclus, vooral rond de ovulatie, kunnen de niveaus van oestrogeen en testosteron hoger zijn, wat kan resulteren in meer energie en verbeterde prestaties.

  2. Herstel: Je herstelvermogen kan ook variëren gedurende je cyclus. Sommige studies suggereren dat je in bepaalde fasen van je cyclus beter herstelt dan in andere. Door hier rekening mee te houden, kun je je trainingsschema aanpassen om optimaal te profiteren van je herstelvermogen.

  3. Kracht en uithoudingsvermogen: Onderzoek suggereert dat je kracht en uithoudingsvermogen kunnen variëren gedurende je cyclus als gevolg van hormonale schommelingen. Sommige vrouwen ervaren een toename van kracht en uithoudingsvermogen tijdens bepaalde fasen van hun cyclus, terwijl anderen een afname kunnen ervaren.

  4. Risico op blessures: Tijdens bepaalde fasen van je cyclus, zoals de menstruatie, kunnen je spieren en gewrichten gevoeliger zijn voor blessures. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en mogelijk je training aan te passen om het risico op blessures te verminderen.

Hormonale schommelingen kunnen buiten proportie zijn. Zo kan je last hebben van (maandelijks terugkerende):

- hoofdpijn 

- vermoeidheid 

- stemmingswisselingen 

- gewrichtsklachten

- rugklachten

- spierpijn/krampen rond en tijdens de menstruatie

- (heftige) menstruatieklachten

- opvliegers en andere overgangsklachten



Niet alle vrouwen ervaren bovenstaande effecten en klachten in dezelfde mate. De mate waarin hormonale schommelingen invloed hebben op sportprestaties kan variëren van persoon tot persoon en kan ook afhangen van factoren zoals genetica, levensstijl, trainingsniveau en algemene gezondheid. Dus weet dat met name tijdens en rond de menstruatie, sporten even minder gaat, dit van tijdelijke aard is en het goed is om dan naar je lichaam te luisteren. Zo kan je i.p.v. je cardio en krachttraining, aan yoga doen en een lange wandeling in de natuur gaan maken. 


Sommige vrouwen merken misschien niet veel verschil in hun prestaties gedurende hun cyclus, terwijl anderen duidelijke veranderingen kunnen ervaren. Het is echter altijd verstandig om bewust te zijn van je lichaam en eventuele veranderingen die je opmerkt tijdens verschillende fasen van je cyclus. Hierdoor kun je je trainingsschema aanpassen en eventuele aanpassingen maken om optimaal te presteren en blessures te voorkomen.


Het is belangrijk dat vrouwen bewust zijn van verandering van energie en kracht tijdens hun cyclus. Dit kan namelijk onterecht voor een schuldgevoel en onbegrip van je eigen lichaam zorgen.


Weet dat wanneer deze klachten extreem zijn, of jou beperken in het doel wat je wil bereiken (trainen om af te vallen/ conditie opbouw etc.), je hier niet mee hoeft te blijven rondlopen. L’Ostéo kan daadwerkelijk iets voor je betekenen. Denk aan het opstellen van een gepersonaliseerd cyclussschema en het onderzoeken en behandelen van je klachten om je menstruatiecyclus te regulieren of de menopauze te balanceren.




11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page